>Em=rgen2

28 09 2007

Emergens som begrepp i spelsammanhang:

(Tolkning)

När enskilda orsaker i ett sammanhang, även deltagande av spelare i ett spel, observeras som realiserande en lagbunden process, det till trots att den inte är explicit, eller i vissa fall ens avsiktligt dikteras av spelets system eller regler:

Ex.1) Deltagare i ett kortspel upplever att regelverket lämnat utrymme för etablerandet av ett regelbundet taktiskt beteende då det visat sig vara fördelaktigt för spelares framgång. En eller ett antal regler kan därefter komma att implementeras i en variant av det ursprungliga kortspelet. Är underlaget för förändring tillräckligt stort för det – kan det till och med bidraga till uppkomsten av vad som måste kallas för ett nytt kortspel.

Ex 2.) Ett uråldrigt spel som brädspelet ”Nine Men´s Morris” (sv. ”Kvarn”) är inte direkt belamrat med regler. Ändå uppstår snart en generell kunskap hos spelare av spelet: om vilka modeller för disposition av spelpjäser som är värda att betrakta som ”regler” för framgång i olika men ofta återkommande spelsituationer.

http://www.boardgamegeek.com/game/3886

Egentligen ville jag försöka mig på att orientera mig åt det här hållet, då begreppet emergens ser ut att ha utrymme för det:

(Tolkning)

Upplevelsen av en realisering, som genom sina egenskaper inte låter sig återföras till spelet som sammansatt objekt, utan snarare till själva spelandet av spelet i sig: upplevelsen av ett genererat rörligt sammanhang och möjligheten att deltaga i och påverka detta: att kunna skönja uppkomsten av själva interaktivitetens gestalt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

One response

30 09 2007
olajanson

Encykopedisten Selliers! Strålande.
%d bloggare gillar detta: