>Falcons Lager – möjliga kollaborativa designmönster

12 12 2007

fizzy

Falcon, Falkenberg: Lagret

Belönings- och samarbetssystem

Varje skift 30 personer
Tre kategorier av arbete:

15 plockare
2 städare
5 truckförare
? ”plast och band” (städar löpande spill efter andra)

? ”checkers” (kontrollanter med något högre lön)

Skift: 0600-1430, 1430-2200, 2200-0600

Vad får man inte göra – och vad får man göra?
Hur gör man för att ”vinna”?
Vilka är de tänkta effekterna av systemet?
På vilket sätt kommer samarbetet att öka?

Detta vet vi om personalen: det finns ett stort intresse för sport och teknik (medieteknik) bland dem.

Tidigare problem: Klyftor mellan anställda – flitiga versus slappa
Problem med att sprida effekten av bonusen
Följdproblem: man kan inte belöna slapphet
Hur lösa slapphetsproblemet?
Placera ej slappa individer tillsammans då det är svårt att mäta slapphet hos t ex städare och ”plast och band” – det är ej attraktivt att peka ut en arbetsuppgift eller dem som vanligast utför denna som förbunden med icke-engagemang.
Gemensamma intressen: sport, medieteknologi

Skiften tävlar mot varandra: det blir spännande att komma till arbetsplatsen och se vad konkurrenterna har presterat under tiden man varit borta.

Cirkulerande arbetsschema: garanti mot leda och ökad sammanhållning genom att man lär känna varandra bättre – motverka klickbildning inom arbetslaget – gör det mer nödvändigt för arbetarna att vara intresserade av varandra. Men med modifikation: de anställda väljer på väg in till omklädningsrummet en t-shirt med en förtryckt arbetsuppgift på samt placerar en magnet på en whiteboard där uppfyllnaden av dagens arbetsplatskvoter görs synlig. En arbetsledare går därefter runt och delar ut ”tokens” – brickor i olika färger med Falcon-emblemet på till dem som arbetar på de olika arbetsplatserna. Här är det först in som gäller! De tio som alternerat position inom sitt skiftlag flest gånger per månad deltar varje månad i ett lotteri där vinsten utgörs av ett presentkort/månadens vara hos ett större varuhus för hemelektronik eller en biljett till ett större sportevenemang. Värdet på detta presentkort/månadens vara/sportevenemang skall vara motiverande. Ett möjligt samarbete med företag inom berörda sektorer undersöks.

”Alla som tittar på tv gillar inte öl – men alla som gillar öl tittar på tv – och sport kan man se ”live” eller på tv.”

Trappstegsbonus: man måste hitta en balans där de anställdas bonus inte bara ”motiverar arbetstagare”, eller ”motiverar arbetstagare lite grand”. Det är önskvärt att man undersöker var de verkliga avgränsningarna finns inför en möjlig syn på ett belöningssystem som ett investeringssystem. Detta förhållande måste noggrant optimeras om det finns intresse för att lära känna potentialen hos den anställde/de anställda. Det behöver vara mätbart. Men det behöver inte ske på ett tråkigt sätt.

Summering:

Tre skift tävlar direkt mot varandra om att klara att arbeta sig upp högst på en bonusstege. Det skall vara spännande att komma till jobbet.

Samtliga anställda på Falcons lager tävlar individuellt om att fraternisera sig fram mot möjliga lotterivinster i form av hemelektronik och biljetter till sportevenemang.

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: